Coreea de Sud a găzduit anul acesta Ziua Mondială a Mediului, cu accent pe eliminarea poluării cu plastic

Organizată pentru prima dată în 1973, această zi a oferit o platformă pentru sensibilizarea opiniei publice cu privire la probleme de mediu, cum ar fi poluarea marină, suprapopularea, încălzirea globală, dezvoltarea durabilă și criminalitatea împotriva faunei sălbatice.

În fiecare an, programul oferă o temă și un cadru de acțiune pentru companii, organizații neguvernamentale, comunități, politicieni și celebrități pentru a promova cauze ecologice.

Care sunt cauzele poluării cu plastic?

În anii 1950, plasticul era o revoluție. Astăzi, a devenit o problemă.

Astfel, între 1950 și 2015, producția de plastic a crescut de la 1,5 la 322 de milioane de tone pe an. Se estimează că, în total, au fost produse 9 miliarde de tone de plastic de la inventarea sa și că această producție ar putea chiar să se tripleze până în anul 2050. Însă doar o mică parte este reciclată, ajungând și astăzi la doar aproximativ 9%.

Toate aceste deșeuri din plastic care nu sunt tratate corespunzător sunt la originea unei poluări masive, o veritabilă „plastifiere” a planetei. De la păduri la râuri și până la oceane, toate ecosistemele sunt afectate, cu consecințe în lanț pentru toate ființele vii, inclusiv pentru oameni.

Pe lângă colectarea deșeurilor și reciclarea lor, viitorul plasticului trece mai ales prin reducerea utilizării sale oriunde este posibil, precum și prin dezvoltarea de materiale alternative, biodegradabile sau mai ușor de reciclat.

Legislația evoluează: în Uniunea Europeană, 90% din sticlele din plastic vor trebui colectate până în 2029, iar cele comercializate vor trebui să conțină cel puțin 25% plastic reciclat începând cu 2025.

Care sunt consecințele acestei poluări cu plastic?

Deși plasticul poluează toate mediile, există unul despre care se vorbește mai mult decât despre celelalte: oceanele. Și pe bună dreptate, deoarece acolo ajung de obicei deșeurile noastre din plastic. Aruncate pe uscat, ele ajung prin scurgeri în râuri care, la rândul lor, le varsă în mări și oceane.

Această poluare cu plastic în oceane poate fi observată de oricine pe plaje. Însă curenții marini creează și vortexuri de deșeuri în mijlocul oceanelor.

Sub acțiunea soarelui și a apei de mare, aceste deșeuri din plastic se degradează în fragmente minuscule numite microplastice. Acestea afectează toate ființele vii, de la corali și plancton până la pești și păsări marine. Astfel, ele contaminează întreaga lanț alimentar, ajungând și la oameni.

Pe lângă riscurile de sufocare pentru speciile mai mici, plasticul este toxic. Provenit din petrochimie, el conține în special perturbatori endocrini. Microplasticele absorb și alte substanțe toxice: pesticide, hidrocarburi, metale grele etc. Astfel, ele devin, la rândul lor, vectori ai acestor toxine.

Abordarea noastră pentru combaterea poluării cu plastic

Lucrăm zilnic pentru a oferi soluții împotriva poluării cu plastic. Activitatea noastră de sortare a deșeurilor din plastic contribuie la limitarea poluării pe care acestea o generează. Ne înscriem astfel într-o „nouă economie a plasticului” care trebuie să fie cât mai circulară posibil, cu un acces facil la reciclare în întreaga lume.