Servicii

Depozitare deseuri

Depozitarea deseurilor se realizeaza in conditii de maxima siguranta pentru mediu.

Depozit deseuri Boldesti Scaeni
CMID Tarpiu

Sortare deseuri

Deşeurile reciclabile colectate separat din judeţul Bistriţa-Năsăud sunt sortate în cadrul unei instalaţii de sortare cu capacitate de 13.000 tone/an construită în cadrul Centrului de Management Integrat al Deşeurilor de la Tărpiu.

In staţia de sortare sunt sortate numai deşeurile de hârtie şi carton, deşeurile de plastic şi deşeuri metalice. Deşeurile de sticlă colectate separat şi ajunse în staţiile de transfer sunt transportate la CMID Tărpiu.

Procesul tehnologic în staţia de sortare urmează succesiunea:

  • acceptarea materialelor;
  • livrarea materialelor (deseurilor)
  • transportul materialului la zona de recepţie;
  • sortarea manuala pe diverse materiale;
  • balotare si valorificare

Compostare deseuri verzi

Staţia de compostare din cadrul CMID Tarpiu are o capacitate de 12.000 tone/an si este formată din două platforme, in suprafaţa totală de cca. 15.000 mp

Platforma 1 are o suprafaţa de cca. 7.300 mp
Platforma 2 are o suprafaţa de cca. 7.700 mp
Tehnologia este ceea de compostare in brazde acoperite cu membrana, cu aerare mecanica. Staţia este asigurata cu o platforma betonata, canale de garda pentru preluarea apei curate si respectiv a apei murdare in sistem separat, cămin de pompare a apelor murdare in zona de formare a brazdelor pentru descompunere intensa. Apele murdare in surplus sunt dirijate către staţia de epurare a levigatului.

Constructie depozite ecologic

Pe langa primele doua celule existente in cadrul Depozitului ecologic de la Boldesti Scaeni, incepand cu anul 2007 Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deseurilor a construit inca 4 celule de depozitare pentru deseuri menajere si asimilabile.

Solul si panza freatica a fost protejata prin aplicarea unei izolatii multistrat pe toata suprafata celulei si instalarea unui sistem de canalizare care colecteaza apele pluviale intr-un bazin impermeabil pentru a fi epurate.

Sistemul de izolatie consta din:

izolatie minerala naturala , argila
plapuma bentonitica, Bentofix
geomembrana HDPE
geotextil
pietris 16/32
Celulele inchise se vor acoperi cu 2 m de sol vegetal si se vor inierba pentru integrarea terenului in peisajul natural.

Ca urmare a proceselor naturale de descompunere anaeroba a materiei organice din deseurile din corpul deponeului are loc producerea de biogaz care este captat prin puturi de la diverse adancimi, extractia gazului realizandu-se prin absorbtie. Puturile de captare sunt conectate prin statiile de reglare biogaz la conducta de colectare principala din care gazul dupa filtrare si separarea condesnsului este neutralizat prin ardere si ulterior transformat in energie electrica. Astfel biogazul este transformat prin cogenerare in energie electrica si energie termica.

Previous
Next