Producerea biogazului prin metanizarea deșeurilor

Producerea de energie regenerabilă, locală și decarbonizată este scopul metanizării, cunoscută și sub denumirea de „digestie anaerobă”.

În lipsa oxigenului, deșeurile fermentează și, pe măsură ce se descompun, produc biogaz. Acesta, odată valorificat, poate înlocui sursele de energie fosilă pentru a genera electricitate, căldură și chiar biocombustibil, contribuind astfel la obiectivele de neutralitate a emisiilor de carbon și la transformarea ecologică.

Ce este metanizarea?

Metanizarea, sau digestia anaerobă, este un proces care produce biogaz prin descompunerea biologică a materiei organice în absența oxigenului. Biogazul este compus în principal din metan (CH₄) și dioxid de carbon (CO₂), cu mici cantități din alți compuși (azot, hidrogen, sulfura de hidrogen și vapori de apă). Materia organică folosită pentru a produce biogaz poate proveni din surse diverse, cum ar fi deșeurile agricole, deșeurile alimentare, apele uzate sau deșeurile industriale organice. Procesul de producție are loc în instalații numite digestori anaerobi, unde microorganismele descompun materia organică pentru a genera gaz.

Care este diferența dintre biogaz și biometan?

Biogazul este considerat o sursă de energie regenerabilă, deoarece folosește deșeuri organice pentru a produce metan, un combustibil ce poate fi utilizat pentru generarea de electricitate, căldură sau ca și carburant pentru vehicule. Pe lângă furnizarea unei surse de energie, digestia anaerobă contribuie și la reducerea cantității de deșeuri organice, sprijinind astfel o gestionare durabilă a acestora.

Diferența principală dintre biogaz si biometan constă în compoziția chimică.

Biogazul este compus în principal din metan (CH₄) și dioxid de carbon (CO₂), în timp ce biometanul este compus în principal din metan pur. Ambele sunt surse de energie regenerabilă.

Metanizarea și producerea de energie locală și cu emisii reduse de carbon

Deșeurile nereciclabile, prin metanizare, devin o sursă de energie regenerabilă. Biogazul astfel obținut (compus din 65-70% metan și CO₂) este colectat în digestori și apoi ars pentru a furniza căldură, electricitate sau ambele printr-un sistem de cogenerare. În plus, acesta poate fi purificat pentru a extrage metanul, rezultând biometanul – un gaz regenerabil care poate fi injectat în rețelele de gaz natural sau utilizat ca și combustibil (bioGNV). Metanul, un gaz cu efect de seră al cărui potențial de încălzire globală este de 28 de ori mai mare decât al CO₂-ului, permite captarea și generarea unei energii locale, cu emisii reduse de carbon și durabilă.