Acțiuni și măsuri pentru prevenirea incendiilor

Cauze care pot iniția un incendiu: 

Sistemul de pază și protecție împotriva incendiilor este deosebit de important pentru rampele de deșeuri, deoarece sunt multe materiale combustibile depozitate în același loc și multiple cauze care pot iniția un incendiu, precum: 

  • Efectul de lupă;
  • Baterii sau acumulatori ce intră în contact cu apa;
  • Acțiunea bacteriilor și a biogazului;
  • Factori umani. 

Sistemul de protecție împotriva incendiilor  

Sistemul de protecție împotriva incendiilor este format din două mari componente: partea de prevenție și supraveghere și partea de reacție. 

Partea de prevenție și supraveghere se poate realiza cu ajutorul unor acțiuni precum: 

  • Neacceptarea la depozitare a materilalor inflamabile sau cu potențial de autoaprindere;
  • Inspecția vizuală la descărcare și returul deșeurilor depistate cu risc; 
  • Supravegherea video a întregului perimetru și a zonei active (monitorizare 24/24, online)
  • Patrule în afara orelor de program realizate de către cei de la firma de pază angajată; 
  • Dotarea echipamentelor mobile cu stingătoare portabile și verificarea permanentă a dotărilor din pichetul pentru intervenție în caz de incendiu (stingătoare, furtunuri, accesorii)
  • Dotarea cu pompe și rezervoare menținute pline cu apa pe rampă.


Partea de reacție este vitală în cazul în care un incendiu a fost declanșat. În cazul semnalării unui incendiu se activează lanțul de alarmare compus din: echipa de intervenție specializată, utilajisti și echipa de management. În funcție de intensitate se iau primele măsuri de evaluare și limitare, de către personalul firmei de pază prezent 24/24. Apoi, se face evaluarea de către management și se stabilește intensitatea și suprafața incendiului, iar apoi se decide intervenția cu echipamentele mobile de stins incendii din dotare. Dacă este cazul, se anunță pompierii pentru intervenție și Garda de Mediu. 

Datorită organizării și acțiunilor prompte toate incendiile au fost lichidate în stadiul incipient.

Protecția împotriva incendiilor se realizează prin îndeplinirea cerințelor esențiale securitate la incendiu. Datorită organizării echipei și acțiunilor prompte toate incendiile au fost lichidate în stadiu incipient în cadrul depozitelor ce aparțin Vitalia Servicii pentru Mediu. 

Despre Vitalia Servicii pentru Mediu:

Ne mândrim cu o experiență de peste 20 de ani în acest sector de activitate. Principalul obiectiv este să oferim o nouă viață deșeurilor municipale și industriale deja existente pentru a ocroti mediul înconjurător și a avea grijă de colectivitățile locale și societățile partenere. Misiunea noastră este să construim parteneriate puternice atât cu comunitățile locale, dar și cu agenți economici din industrie.