Ce înseamnă și cum se face colectarea selectivă a deșeurilor?

Planeta noastră este plină de deșeuri, iar responsabilitatea de a gestiona această situație stă în mâinile noastre. O parte a procesului de reciclare este reprezentată de colectarea selectivă. Rolul său constă în adunarea și transportarea materialelor reciclabile spre centre special amenajate. Totodată, colectarea selectivă presupune compostarea deșeurilor, colectarea separată în mai multe containere și reciclarea acestora pentru a fi reintroduse în circuitul economic.

Descompunerea deșeurilor durează mii de ani, tocmai de aceea este misiunea noastră să colectăm selectiv și să refolosim materialele într-un mod ecologic pentru buna funcționare a planetei. În cadrul acestui articol vei afla mai multe despre tipurile de deșeuri și îți explicăm care sunt beneficiile unui astfel de comportament sustenabil sau cum se face în mod corect colectarea selectivă a gunoiului. În plus, ai la dispoziție câteva idei practice care să te ajute la sortarea gunoiului în propria locuință și îți oferim câteva sfaturi de promovare a procesului de colectare selectivă în comunitate.


Cuprinsul articolului
  1. De ce să colectăm selectiv?
  2. Tipuri de deșeuri și cum se face corect selectarea gunoiului
  3. Idei care să te ajute la sortarea gunoiului în propria locuință
  4. Cum putem să promovăm colectarea selectivă în comunitate?

De ce să colectăm selectiv?

Colectarea selectivă a deșeurilor este extrem de importantă din două motive: vei trăi într-un mediu curat și vei reduce utilizarea excesivă a resurselor naturale. 

Legea impune colectarea selectivă

Legislația de mediu a devenit din ce în ce mai strictă în ultimul deceniu, în special pentru persoanele juridice, iar gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor poate aduce amenzi mari. Prin urmare, dacă deții o companie care generează gunoaie în urma activității, este esențial să știi cum să gestionezi corect situația. Potrivit legii nr. 132 din 30 iunie 2010, articolul 15, riști o amendă cuprinsă între 500 și 1.000 de lei dacă nu delegi un angajat care să se ocupe de gestionarea colectării selective și dacă nu te-ai asigurat că acest demers a fost efectuat periodic.

În plus, amenzile pot varia între 500 și 3.000 de lei dacă nu închei un contract cu o firmă de salubritate care să preia deșeurile selectate. Nu în ultimul rând, penalizarea cea mai dură, de la 5.000 la 10.000 de lei, se aplică dacă ai încheiat un contract cu un operator economic neasigurat și dacă firma de salubritate preia gunoaiele care nu sunt colectate selectiv.

Tipuri de deșeuri și cum se face corect selectarea gunoiului

Selectarea deșeurilor presupune puțin efort, însă merită atunci când te gândești că  acțiunile tale ajută la reducerea poluării, menținerea apei curate și diminuarea consumului de energie. Descoperă în cele ce urmează care sunt tipurile de deșeuri și în ce containere este necesar să le separi.

Începând cu anul 2019 legea din România impune selectarea deșeurilor în patru categorii. Prima se referă la produsele din plastic și metal, diferențiată prin utilizarea culorii galben. Ține cont de acest sfat: când arunci recipiente din plastic (așa numitele PET-uri), clătește-le cu apă rece, iar ambalajele ce nu se pot curăța vor fi încadrate la deșeuri reziduale. Totodată, scoate dopul sticlei și presează. În acest mod se va crea suficient spațiu în tomberon sau în sacul de gunoi. 

În aceste recipiente galbene poți arunca, de exemplu, jucării, bidoane, cutii, pungi, doze de băuturi, conserve sau sticle de lapte – toate acestea din plastic sau metal. În această categorie NU se încadrează deșeurile medicale, cele periculoase sau produsele din construcții (resturi de vopsea, produse din metal și plastic etc.).

A doua categorie de deșeuri include hârtia și cartonul, aceasta fiind marcată prin culoarea albastră a containerului. Ce poți arunca în astfel de recipiente? Cutii, fotografii, cartoane de ouă, cutii de pizza, reviste sau ziare. Ce nu este recomandat să arunci? Hârtie, carton, șervețele sau hârtie de ambalat. Acestea se încadrează într-o categorie specială de deșeuri.

Când vine vorba despre produsele de sticlă, culoarea verde este cea reprezentativă. Un pas foarte important atunci când vorbim despre reciclarea sticlei constă în clătirea recipientelor înainte. Poți arunca damigene, ambalaje din sticlă de la produse cosmetice sau borcane (fără capac). Totuși, nu arunca produse din porțelan, ceramică, vase sau oglinzi, fiindcă intră în categoria deșeurilor speciale.

Ultima categorie de selectare colectivă este pentru produsele biodegradabile, care se aruncă în tomberoane sau saci menajeri de culoare maro închis. Legea aplicată la începutul anului 2021 impunea aruncarea acestor deșeuri, ce sunt destinate compostării. Așadar, dacă locuiești la oraș ești obligat să le depui în spațiile indicate sau să le predai operatorilor autorizați care le colectează, iar dacă ești din mediul rural poți obține compost, un îngrășământ pentru plante.

Iată câteva exemple de deșeuri pe care le poți arunca: resturi de fructe sau legume gătite/proaspete, resturi de pâine și cereale, plante de casă, șervețele de hârtie, coji de nucă, cenușa de la sobă, fân, paie, rumeguș. În categoria deșeurilor speciale pe care nu le poți încadra aici se numără resturile de carne și pește gătite sau proaspete, resturile de produse lactate, grăsimile animale, uleiurile vegetale, lemnul vopsit sau ouăle întregi. 

Pe lângă cele patru categorii unde poți face selectarea gunoiului, mai există tomberonul de culoare neagră unde se aruncă deșeuri reziduale sau amestecate. De exemplu: scutece de unică folosință, absorbante, resturi de mâncare, șervețele folosite, ambalaje murdare, veselă, lemn vopsit sau cioburi de porțelan/ceramică. Ce nu este indicat să arunci: baterii, echipamente electrice și electronice, anvelope, piese de mașină, mobilier, covoare, saltele.

Nu în ultimul rând, există și o categorie specială de deșeuri, printre care se numără:

Deșeuri vegetale – resturile rezultate în urma îngrijirii arbuștilor și arborilor sau cositului ierbii. Dacă locuiești la bloc trebuie să le depozitezi într-un spațiu verde marcat de Serviciul Spații Verzi din cadrul Primăriei. În cazul în care ești din mediul rural, ridicarea deșeurilor se va face de către un operator de salubritate (contra cost), în baza unei solicitări în prealabil.

Deșeuri textile – îmbrăcăminte și încălțăminte uzate.

Deșeuri voluminoase – mobilier, covoare, saltele. Colectarea se face în baza unei solicitări.

Deșeuri din construcții – gips-carton, tencuieli, ipsos. Se ridică de către un operator de salubritate la cerere.

Deșeuri de echipamente electrice și electronice – mașină de spălat, aspirator, cuptor cu microunde, fier de călcat etc. Primăria se ocupă de un program stabilit împreună cu firma de salubritate, iar colectarea se face în mod gratuit.

Idei care să te ajute la sortarea gunoiului în propria locuință

Din confortul propriei locuințe îți poți sorta gunoiul foarte ușor. Pentru început este nevoie să pregătești două containere separate pentru fiecare categorie de deșeuri organice și anorganice. Nu uita să golești, clătești și usuci deșeurile anorganice înainte de a le pune în tomberoane sau în saci menajeri.

Locuiești la casă? Iată o idee bună care să te ajute să faci o selectare corectă a deșeurilor. Ai putea transforma deșeurile organice în composturi, un îngrășământ excelent pentru plantele pe care le ai în curte.

Un alt sfat este acela de a recicla cât mai multă hârtie, cum ar fi hârtia antigrăsime și plastifiată, bonurile fiscale de la supermarketuri sau chitanțele de la ATM-uri (de asemenea se recomandă evitarea solicitării acestora), hârtia cu lipici (în acest caz trebuie să separi lipiciul de hârtie) sau hârtia igienică murdară.

Ce ai mai putea face pentru a sorta corect gunoiul la tine acasă? Lăsăm mai jos câteva sfaturi care ți-ar putea fi de folos: 

– Nu îndepărta etichetele de pe sticle deoarece acestea s-ar putea pierde printre deșeuri și nu vor mai fi reciclate.

– Reutilizează sticla la maximum și evită-le pe cele cu gât lung întrucât nu sunt returnabile, iar procesul de reciclare (presupune sfărâmarea în cioburi) este costisitor.

– Stoarce foarte bine pasta de dinți din tuburile speciale, după care le poți arunca în coșul de reciclare special, alături de celelalte obiecte din plastic.

– Reciclează ambalajele dulciurilor.

– Dacă ai cumpărat electronice ambalate cu polistiren, le poți recicla.

Cum putem să promovăm colectarea selectivă în comunitate?

Colectarea selectivă a deșeurilor se poate promova în comunitate prin diverse acțiuni. Cum social media a devenit un punct de reper ce influențează societatea, ar putea fi o cale prin care oamenii să afle informații despre colectare și cum se realizează în mod corect. De asemenea, se pot face campanii de conștientizare în școli, licee, facultăți, iar elevii sau studenții (după caz) pot da o mână de ajutor în strângerea gunoaielor ce au fost lăsate, în mod iresponsabil, în apropierea drumurilor publice sau instituțiilor.

Implicarea comunității este extrem de importantă pentru înțelegerea acestui proces. Totodată, inițiativele primăriilor contează enorm pentru cetățeni. Important este ca oamenii să înțeleagă rolul acestor acțiuni și să sorteze corect deșeurile pe care le produc.

Concluzii

Procesul de reciclare este unul complex, de care trebuie să ținem cont pentru a proteja cât mai bine planeta. Colectarea selectivă a deșeurilor a devenit obligatorie în România de câțiva ani, ceea ce ne ajută să ne gestionăm mai bine produsele pe care le aruncăm. Ideal ar fi să știi cum să arunci gunoaiele în cele patru recipiente principale puse la dispoziție de autoritățile locale. Implică-te cât mai mult în acest proces și reciclează la maximum pentru a trăi o viață mai bună, în care poluarea să nu mai fie un factor amenințător pentru sănătate.

Îți recomandăm să te implici în acțiuni alături de instituțiile oficiale. Orice campanie de conștientizare va convinge tot mai multe persoane să realizeze colectarea selectivă și, cel mai important, să recicleze. Promovează un mediu mai curat și protejează planeta!

Surse: legislatie.just.ro, recondis.com, stratos.ro, reciclare.declic.ro, believe.earth, waste4change.com

Secțiunea FAQ:

Q: Ce sunt deșeurile speciale?

A: Deșeurile speciale sunt reprezentate de o categorie specială de gunoaie unde sunt incluse deșeuri vegetale, textile, voluminoase provenite din construcții și echipamente electrice sau electronice.

Q: Cât este amenda pentru cei care nu respectă legile de colectare selectivă?

A: Amenda pentru persoanele care nu respectă legile de colectare selectivă este cuprinsă între 500 și 1.000 de lei.