Comunicat de presă 15 februarie 2024

Vitalia: atragem atenția asupra incapacității UWS de a-și achita datoriile. Trebuie să-și dovedească buna credința față de colaboratori și față de cetățeni

După cum am avertizat în luarea de poziție din 6 ianuarie cu privire la riscul unui nou blocaj al colectării deșeurilor în județul Prahova din cauza a doi operatori rău platnici – UWS și SWO, iată că, din păcate, prahovenii rămân sub amenințarea perpetuării crizei colectării deșeurilor.

Într-o adresă transmisă astăzi, 15 februarie, reprezentanților United Waste Solutions (UWS) și ai ADI Parteneriatul pentru Managementul Deșeurilor Prahova, Vitalia, compania care operează rampa ecologică de deșeuri nepericuloase Boldești-Scăeni, solicită încheierea unui contract de prestare a serviciului de depozitare a deșeurilor la rampa ecologică Boldești Scăeni, în limitele clauzelor esențiale ale contractului cadru. Vitalia enumeră trei motive, care justifică nevoia de a încheia acest contract:

  • istoricul de rău platnic al UWS, reconfirmat după ce UWS și-a încălcat din nou promisiunile de plată, angajate chiar de administratorul societății în cadrul unei întâlniri desfășurate pe 9 februarie în prezența autorităților publice
  • faptul că plățile către Vitalia, începând din noiembrie până în prezent, au fost efectuate prin terți, nu din conturile UWS, dat fiind că aceaste sunt în continuare poprite
  • UWS face obiectul a numeroase executări silite ca urmare a neplății în termen legal a obligațiilor contractuale. Astfel, există un risc ca UWS să nu mai poată face plăți în viitor către Vitalia sau către ceilalți operatori din SMID Prahova, ceea ce va bloca practic întregul flux financiar la nivelul activității locale de profil.

Vitalia condiționează semnarea contractului și cu depunerea unei scrisori de garanție bancară pe care de altfel a solicitat-o de la începutul lunii decembrie în prezența reprezentatului ADI Parteneriatul pentru Managementul Deșeurilor Prahova. UWS, prin administratorul său, Bogdan Niculescu a promis la acel moment că va putea veni în termen de două luni cu respectiva scrisoare de garanție, fapt care nu s-a întâmplat.

Datoriile către Vitalia ale celor două companii UWS, SWO, Blue Planet au ajuns în prezent la 8,3 milioane de lei. Reamintim că istoricul de rău platnici se întinde pe perioada a peste zece ani, iar din sumele datorate, peste 60% reprezintă taxe către bugetul de stat – TVA și contribuție pentru economia circulară.

Potrivit contractului cadru semnat de Vitalia cu ADI Deșeuri Prahova, în baza articolului 11.4, compania are opțiunea legală de a sista serviciul, dacă nu își încasează sumele facturate, dar neplătite de operatorii menționați. O altă problemă care derivă din tot acest blocaj este aceea că, dacă se va ajunge la situația în care Vitalia intră în incapacitate de operare, vor avea de suferit toți operatorii locali, inclusiv cei care au fost și sunt buni platnici.

Cu o experiență de peste 18 ani în industria gestiunii deșeurilor, Vitalia Servicii Pentru Mediu Tratarea Deșeurilor a devenit un actor important al acestui sector de activitate din România.

Prin operațiunile eficiente și specializate, Vitalia Servicii Pentru Mediu Tratarea Deșeurilor demonstrează angajamentul societății de a contribui la crearea unui mediu mai curat și sustenabil în întreaga țară.