Comunicat de presă 30 noiembrie 2023

Este nevoie de o garanție bancară din partea UWS pentru a putea debloca situația colectării deșeurilor în Prahova

Vitalia: Am propus încheierea contractului cu United West Solution (fostul Rosal) cu o garanție bancară având în vedere istoricul de rău platnic – din sumele datorate, peste 60% reprezintă taxe către bugetul de stat. Vitalia asigură în prezent serviciul de depozitare pentru ceilalți operatori de salubritate din cadrul SMID Prahova, este vorba despre Floricon, Aquasal, Comprest.  

Compania Vitalia, operatorul gropii de gunoi Boldești-Scăeni, anunță ca acceptă deșeurile municipale de la United West Solution (fostul Rosal) DOAR cu respectarea STRICTĂ a tuturor condițiilor juridice legale și cu prezervarea echilibrului său financiar, afectat deja de existența unor creanțe neîncasate de peste 6 milioane lei de la grupul de firme Rosal-UWS-SWO-Blue Planet.

Solicitarea de plată în avans are ca justificare istoricul de neplată a sumelor datorate către Vitalia de către societatea Rosal Group S.A, situație cu ne-am confruntat în ultimii zece ani, cât și debitele mari restante ale operatorului TMB, societatea S.W.O SRL, afiliată Rosal Group S.A. Din sumele datorate, peste 60% reprezintă taxe către bugetul de stat – TVA și contribuție pentru economia circulară. Precizăm și că în prezent, U.W.S SRL – fostă Rosal are conturile blocate, având în curs mai multe dosare de executare silită.

De asemenea, dorim să amintim că până ieri după amiază, compania nu întrunea nici o altă condiție legală esențială unui operator de salubrizare – respectiv autorizația de mediu pe care o obținut-o pe repede înainte în jurul orelor 16.00 printr-o decizie de transfer din partea APM 50/18146. Prin adresa 18146/29.11.2023, APM aducea la cunoștință instituțiilor și companiei UWS că nu deține Autorizație de Mediu pentru colectare. Așadar, până ieri nu s-a putut discuta cu acest operator din punct de vedere legal.

De precizat că pentru a permite colectarea deșeurilor, societatea U.W.S SRL trebuie să dețină calitatea de operator de salubrizare în cadrul SMID Prahova prin încheierea unor documente cu ADI Managementul deșeurilor și licență ANRSC de operare a serviciului de salubrizare emisă către U.W.S  SRL.

Tocmai pentru a nu se ajunge la o situație precum cea actuală în care cetățenii să aibă de suferit, încă din luna octombrie Vitalia a înaintat operatorului U.W.S SRL – fost Rosal Group S.A un contract de prestări servicii de depozitare a deșeurilor menajere cu plata în avans a cantităților estimate a fi depozitate sau cu prezentarea unei scrisori de garanție bancară. Societatea UWS nu a dat nici un raspuns la acest demers.

Cu o experiență de peste 18 ani în industria gestiunii deșeurilor, Vitalia Servicii Pentru Mediu Tratarea Deșeurilor a devenit un actor important al acestui sector de activitate din România.

Prin operațiunile eficiente și specializate, Vitalia Servicii Pentru Mediu Tratarea Deșeurilor demonstrează angajamentul societății de a contribui la crearea unui mediu mai curat și sustenabil în întreaga țară.