Reciclarea. Tot ce trebuie să știi despre reciclarea deșeurilor.

În România, rata de reciclare a deșeurilor este una dintre cele mai mici din Uniunea Europeană, iar acest lucru este foarte alarmant. Potrivit unui raport publicat de Comisia Europeană în 2021, doar 11,3% din totalul deșeurilor municipale din România sunt reciclate, ceea ce înseamnă că aproximativ 88,7% din acestea ajung la groapa de gunoi sau sunt incinerate.

Aceasta problemă a gestionării deșeurilor menajere generează o serie de probleme de mediu, cum ar fi poluarea aerului, apei și solului, și are un impact negativ asupra sănătății noastre și a mediului înconjurător. Tocmai din acest motiv, este foarte important să înțelegem rolul reciclării în viața noastră de zi cu zi și pașii simpli pe care cu toții îi putem urma. 

Dacă și tu vrei să faci o schimbare în acest sens, acest articol este pentru tine!

Necesitatea și rolul reciclării într-o lume a consumului

Reciclarea este foarte importantă în lumea de astăzi, dacă ne dorim să lăsăm această planetă și generațiilor viitoare. Cu cât reciclăm mai mult, cu atât mai puține gunoaie ajung în gropile de deșeuri și în instalațiile de incinerare. Prin refolosirea aluminiului, hârtiei, sticlei, materialelor plastice și a altor materiale, putem economisi costurile de producție și de energie și putem reduce impactul negativ pe care extracția și prelucrarea materialelor virgine îl au asupra mediului.

Totul se întoarce la noi! Din deșeurile tale reciclabile se pot realiza produse noi, de care este foarte posibil să te bucuri acum fără să știi.

Păstrarea resurselor naturale

Unele dintre resursele naturale ale lumii sunt în criză, iar atunci când reciclăm, contribuim la conservarea acestor resurse naturale și reducem poluarea generată de extragerea de noi materiale pentru fabricarea produselor.

Mai exact, atunci când alegem să reciclăm hârtia, salvăm pădurile și copacii. Astfel, coșul de reciclare este locul perfect pentru a arunca toate acele lucruri de care nu mai ai nevoie, dar pe care nu dorești să le arunci cu adevărat! 

De asemenea, poți contribui la conservarea resurselor naturale și prin reutilizarea obiectelor.

Salvarea energiei

Atunci când reciclăm, nu folosim la fel de multă energie ca cea utilizată pentru a produce noi materiale. Acest lucru se datorează faptului că este nevoie de mult mai multă energie pentru a face ceva nou decât pentru a face ceva din materiale vechi.

De exemplu, reciclarea unei sticle de sticlă economisește suficientă energie pentru a aprinde un bec de 100 de wați timp de patru ore.

Reducerea emisiilor de carbon

Reciclarea reduce emisiile de carbon datorită următoarelor motive:

  • Când reciclăm, evităm să trimitem gunoiul la gropile de gunoi sau la incineratoare, ceea ce înseamnă că mai puține deșeuri sunt arse sau îngropate în pământ;
  • Mai multe materiale sunt ținute în afara procesului de producție. Atunci când se folosesc mai puține resurse pentru a fabrica produse noi, se eliberează mai puține emisii în aer (și se folosește mai puțină energie);
  • Reciclarea reduce cantitatea de deșeuri care ajunge în depozitele de gunoi, ceea ce înseamnă că se eliberează mai puțin metan în atmosferă. Metanul este un gaz cu efect de seră, așa că mai puțin metan înseamnă mai puțină încălzire globală!
  • De asemenea, reciclarea reduce poluarea cauzată de extragerea materiilor prime, cum ar fi metalele și mineralele pentru producție. 

Reducerea cantității de gunoi

Unul dintre cele mai importante motive pentru care trebuie să reciclăm este strâns legat de reducerea presiunii asupra mediului înconjurător. Utilizând deșeurile într-un mod constructiv, putem reduce încet-încet dimensiunea depozitelor de gunoi. Pe măsură ce populația crește, va deveni dificil pentru astfel de depozite să rețină atât de multe deșeuri. Când acest lucru se va întâmpla, orașele și peisajele noastre frumoase se vor confrunta cu poluare, otrăvire și multe probleme de sănătate. 

Reciclarea creează locuri de muncă

Reciclarea nu este doar o chestiune care ține de fiecare persoană în parte, ci este o industrie uriașă în sine. După ce faci sortarea de bază și depozitezi gunoiul pentru reciclare, acesta trebuie să fie sortat și expediat în locurile potrivite. Acest lucru este realizat de mii de lucrători, care sunt nou angajați de această industrie în creștere.

Cu siguranță, unul dintre beneficiile majore ale acestui proces este faptul că se creează mai multe locuri de muncă în comunitate și oferă stabilitate întregului proces. 

Pașii reciclării

Pregătirea deșeurilor

Este important să te asiguri că ambalajele sunt curate înainte de a le introduce în containerul de reciclare. În caz contrar, acesta poate fi considerat contaminat și va fi necesar să fie eliminat în mod corespunzător. În cazul în care produsele nu pot fi curățate, acestea nu vor putea fi reciclate și vor trebui aruncate la coșul de gunoi normal. 

Este important să fii atent la acest aspect și să te asiguri că depozitarea și eliminarea deșeurilor este efectuată corect, astfel încât să se minimizeze impactul asupra mediului înconjurător.

Colectarea deșeurilor

Există mai multe sisteme de colectare a obiectelor reciclabile. Unele zone beneficiază de colectare direct de la domiciliu, unde mașini specializate ridică deșeurile și le transportă la centrul de reciclare. Această metodă implică de obicei depozitarea gunoaielor „la grămadă” și necesită sortarea ulterioară, deoarece materialele reciclabile pot fi amestecate cu alte deșeuri.

Alte zone dispun de containere dedicate pentru colectarea selectivă. Acestea presupun sortarea obiectelor reciclabile înainte de colectare și depozitarea lor în containere separate. În cazul acestui sistem, există zile și rute diferite de colectare pentru fiecare tip de material. Această metodă este mai eficientă decât colectarea la grămadă, deoarece necesită mai puțină sortare ulterioară și poate reduce cantitatea de materiale nereciclabile amestecate în deșeurile reciclabile.

De asemenea, poți să alegi să te deplasezi la o stație de colectare fixă sau mobilă, unde poți merge personal pentru a preda obiectele reciclabile. Aceste stații pot fi amplasate în diferite locații, precum parcările, stațiile de autobuz sau în cartierele rezidențiale. 

Sortarea deșeurilor

Materialele sunt transportate de către colector la o instalație de procesare, unde are loc sortarea, curățarea și pregătirea pentru a fi transportate la o uzină de producție.

Procesarea deșeurilor

După ce toate prelucrările necesare au fost finalizate, materialele reciclabile sunt transformate în produse noi la uzinele de reciclare sau la alte instalații, precum fabricile de hârtie sau de sticle.

Ce materiale pot fi reciclate. Mic ghid de reciclare.

Reciclarea corectă este mult mai importantă decât procesul în sine. Atunci când elementele greșite intră în fluxul de reciclare, apare contaminarea. Acest lucru poate distruge un întreg lot de reciclare, determinând ca obiectele să fie aruncat la gunoi.

În funcție de tipul materialelor, există diferite modalități de colectare și reciclare, iar astfel este esențial să cunoști categoriile de materiale care pot fi reciclate pentru a putea recicla în mod corespunzător. 

Printre aceste categorii se numără următoarele:

  • Hârtie și carton: ziare, reviste, cutii de carton, ambalaje de la produse alimentare, hârtie de birou și hârtie de scris;
  • Plastic: PET (sticle de apă sau sucuri), HDPE (recipientele pentru lapte sau alte lichide), PVC (țevi, jucării), LDPE (pungi de cumpărături, folie), PP (cutii de margarină, recipientele pentru alimente), PS (pahare de cafea, caserole) și alte tipuri de plastic;
  • Sticlă: sticle de bere sau vin, borcane pentru alimente, sticlă de parbriz sau de la produse cosmetice;
  • Metale: aluminiu (cutii de conserve, folie), oțel (cutii de conserve, tablă), cupru, bronz, fier și alte metale;
  • Baterii: baterii alcaline, baterii de litiu, baterii de plumb și alte tipuri de baterii;
  • Textile: haine uzate, lenjerie de pat, prosoape, draperii, covoare, perne, îmbrăcăminte sportivă și alte produse textile;
  • Lemn: mobilier uzat, paleți, uși, ferestre, lambriuri și alte produse din lemn;
  • Biodegradabile: resturi alimentare, frunze, crengi, iarbă tăiată și alte produse biodegradabile care se pot composta;
  • Electronice: telefoane mobile, calculatoare, televizoare, electrocasnice și alte produse electronice;
  • Cauciuc: anvelope uzate, furtunuri, prezoane și alte produse din cauciuc;
  • Ceramice: obiecte de bucătărie, plăci ceramice, gresie, faianță și alte produse ceramice;
  • Metale prețioase: aur, argint, platină și alte metale prețioase.

Educarea copiilor în ceea ce privește reciclarea

Reciclarea este un proces esențial care trebuie învățat de la o vârstă fragedă și asimilat ca un pas necesar pentru a contribui la protejarea planetei noastre. Copiii învață foarte repede, iar acest lucru trebuie exploatat prin implicarea lor în activități plăcute, care să-i ajute la formarea de obiceiuri sănătoase.

Astfel, implicarea copilului tău în procesul de reciclare a deșeurilor acasă este un punct de plecare foarte bun. Este important să îi dai un exemplu și să te asiguri că atunci când îi povestești despre importanța reciclării, tu însuți practici ceea ce spui. 

Vorbind despre reciclare, copiii au, de asemenea, ocazia de a învăța de unde provin produsele, cum sunt fabricate și cum pot fi refolosite.

Câteva exemple de activități simple pe care le poți face cu cel mic pentru a-l ajuta să-și creeze un obicei de lungă durată ar putea fi următoarele: 

Compostarea 

Arată-i copilului tău că deșeurile alimentare pot fi reciclate. Creați împreună un coș de compost în care pot fi depuse resturile de mâncare ale celui mic și adăugați în rutina voastră zilnică golirea și transportarea deșeurilor din acesta.

Folosește această ocazie pentru a-l învăța pe copil despre procesul de compostare și despre modul în care alimentele pot fi reciclate în sol bogat în nutrienți.

Creați un centru de reciclare 

Folosind pubele de reciclare din plastic sau cutii de carton, creează alături de cel mic un centru de reciclare în casa voastră, prin implicarea sa în etichetarea, decorarea și montarea recipientelor în cameră. Pe măsură ce etichetați fiecare cutie cu plastic, hârtie, metal și carton, explică-i tipurile de obiecte care ar putea merge în fiecare dintre ele. Când totul este gata, încurajează-l să sorteze obiectele reciclabile zilnic, atât alături de tine, cât și de unul singur. 

Reutilizați materialele reciclate pentru proiecte de artă și artizanat 

Amenajează un raft în camera copilului, unde să puteți depozita împreuna materiale ce pot fi reciclate și încurajează-l să le folosească pentru a crea obiecte noi din ele. 

De asemenea, profită de această ocazie excelentă pentru ai povesti celui mic despre cei 3 R ai reciclării. Aceștia îl vor ajuta să poată distinge 3 modalități cheie prin care poate reduce impactul poluării asupra mediului înconjurător.

Cei 3 R se pot defini în felul următor:

  • Reducerea: aceasta înseamnă diminuarea cantității de deșeuri utilizate în viața de zi cu zi. De exemplu, reduceți numărul de deșeuri prin învățarea copilului să folosească pungi de pânză la magazinul alimentar, în loc de pungi de plastic;
  • Reutilizarea: refolosiți obiecte din casa care permit acest lucru, pentru a reduce la minimum deșeurile. De exemplu, încurajează-l pe cel mic să reutilizeze hârtia pentru desen;
  • Reciclare: colectați, sortați și trimiteți obiectele la un centru de reciclare. De exemplu, pentru a înțelege cel mic de ce este important acest proces, îi poți povesti și arăta câte alte lucruri se pot realiza din materiale reciclate. 

Simboluri pe care trebuie să le cunoști

Simbolurile de reciclare sunt folosite pentru a ne ajuta să identificăm diferite tipuri de ambalaje și dacă acestea pot fi reciclate. Ele pot fi derutante uneori, așa că suntem aici pentru a te ajuta să le înțelegi și să sperăm că vei crește cantitatea de materiale pe care le reciclezi atât în interiorul, cât și în afara casei. 

Iată care sunt simbolurile pe care ar trebui să le cunoști:

  • Simbolul reciclării: este format dintr-un triunghi compus din săgeți albe pe un fond verde;
  • Simbolul reciclării hârtiei: este format dintr-un cerc înconjurat de săgeți care se rotesc în sensul acelor de ceasornic. Acest simbol indică faptul că produsul este fabricat din hârtie reciclată sau că poate fi reciclat;
  • Simbolul reciclării aluminiului: este format din trei săgeți în formă de triunghi care formează un cerc. Acest simbol indică faptul că produsul este fabricat din aluminiu reciclat sau că poate fi reciclat;
  • Simbolul reciclării plasticului: este format dintr-un triunghi cu săgeți care se rotesc în sensul acelor de ceasornic și are un număr în mijloc. Numărul din mijloc indică tipul de plastic din care este fabricat produsul și poate fi folosit pentru a indica dacă acesta poate fi reciclat sau nu;
  • Simbolul de reciclare a bateriilor: este format din o cutie de baterii cu o săgeată care o înconjoară, de obicei pe un fond albastru;

Întrebări și răspunsuri frecvente

Q: Care sunt dezavantajele reciclării?

Reciclarea poate avea dezavantaje precum costul crescut, limitările tehnologice și eficiența de a crea noi obiecte în anumite cazuri. 

 Q: Care sunt cei 3 R ai reciclarii?

Cei 3 R ai reciclării sunt următorii: reducere, reutilizare și reciclare.